Αν κάτι πρέπει να αναγνωρίσει κάποιος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η άψογη εφαρμογή της μεθόδου «διαίρει και βασίλευε».
Ο πρωθυπουργός τα πέντε χρόνια της θητείας του απέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα και πολιτική παντοκρατορία, βασιζόμενος στη διάλυση της αντιπολίτευσης: μείζονος, ελάσσονος και εξωκοινοβουλευτικής – εθνικιστικής.
Όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να μεταφέρει πολιτικές και κυρίως εκλογικές δυνάμεις στο κόμμα του από την πάλαι ποτέ εκλογική βάση του «σημιτικού ΠΑΣΟΚ», ενώ μέχρι και μήνες πριν κατόρθωνε -εύκολα ή δύσκολα- να φέρνει βόλτα τόσο τους πρώην πρωθυπουργούς Καραμανλή – Σαμαρά, όσο και τους παραδοσιακούς μητσοτακικούς και σαμαρικούς – καραμανλικούς.
Πολιτικά πάντρεψε μέχρι και το κέντρο με την κεντροδεξιά, τη δεξιά, ακόμη και μέρος της ακροδεξιάς. Απέδειξε ότι μπορούσε να κρατά σε ισορροπία (έστω κι αν αυτή ήταν εύθραυστη) τους παλιούς και νέους ολιγάρχες – «νταβατζήδες».
Κι όλα αυτά, την ώρα που με τον έναν ή άλλο τρόπο, εφάρμοζε τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε», ώστε άπασες και άπαντες να τον έχουν ανάγκη. Να εξαρτώνται απ’ αυτόν, χωρίς κιόλας να συμμαχούν μεταξύ τους.
Σημαντικό μέρος αυτής της “επιτυχίας” πιστώνεται και στον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και στις τριγωνικές πρακτικές ΕΥΠ – Predator – Greek Mafia.
Έτσι, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα επιχειρήσει να αναπροσαρμόσει τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε», αποσκοπώντας στη διάλυση των φανερών και κρυφών εσωκομματικών, πολιτικών, επιχειρηματικών ή και μιντιακών συμμαχιών που αποβλέπουν στην πτώση του.
Για το παρασκήνιο όλων αυτών των συμμαχιών, αλλά και των μυστικών μεθοδεύσεων Μητσοτάκη, θα χρειαστεί να επανέλθω και να γράψω αναρίθμητα ρεπορτάζ.
Επί του παρόντος, αρκεστείτε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα αποκλειστική είδηση, που έχει να κάνει με την προσπάθεια Μητσοτάκη να “σπάσει” το πανίσχυρο δίπολο Καραμανλή – Σαμαρά.
Οι πρόσφατες άμεσες και έμμεσες αναφορές του πρωθυπουργού -από το βήμα της Βουλής- στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, καλύπτοντας πλήρως τον Καραμανλή και αδειάζοντας τον Σαμαρά, μόνο τυχαίες δεν ήταν.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Lone Reporter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταφέρει στον Κώστα Καραμανλή ότι ο ίδιος προτίθεται να τον προτείνει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν αλλάξει οπτική… και αποφασίσει να αποδεχτεί μια τέτοια προοπτική.
Αρκεί, ταυτόχρονα, ο Κώστας Καραμανλής να επανακαθορίσει τη στάση του και να ξεκινήσει να κρατά ασφαλείς αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά, αποφεύγοντας την ταύτιση μαζί του.
Μάλιστα, για την αναπόφευκτη συνάντηση των “τριών” τους (νυν και δύο πρώην πρωθυπουργών), σ’ έναν άκρως συμβολικό χώρο, ο Μητσοτάκης φέρεται να έχει ζητήσει από τον Καραμανλή να μη ρίξει άλλο «λάδι στη φωτιά», ούτε με τη γλώσσα του σώματος… Κι αν είναι εφικτό, να αποφύγει να καθίσει ακριβώς δίπλα απ’ τον Σαμαρά, αλλά να επιλέξει την καρέκλα που θα ‘ναι πιο κοντά σ’ αυτόν.
Ειδικότερα, το καυτό και έξτρα… συμβολικό “τετ α τετ” αναμένεται να λάβει χώρα στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπου διοργανώνεται συνέδριο με ακαδημαϊκούς για τη Μεταπολίτευση και την παρακαταθήκη του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας.
Την πρόσκληση στην εκδήλωση έχει ήδη αποδεχθεί ο πρωθυπουργός, όπως βέβαια και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Η κοινή τους παρουσία, μετά από αρκετό καιρό, κι εν μέσω μετωπικής ρήξης με Σαμαρά και περιορισμένης ισχύος με Καραμανλή, στρέφει όλα τα βλέμματα στη Φιλοθέη.
Εκεί όπου όλοι μαζί θα ακούσουν την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, με τίτλο «Από τη μετάβαση στη Δημοκρατία – Η Δημοκρατία στην εποχή μας».
Κινητικότητα Καραμανλή
Το πρόγραμμα, έως και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν προβλέπει κάποιος εκ των τριών τους να λάβει τον λόγο.
Όμως, επουδενί αυτό μειώνει το ενδιαφέρον της κοινής παρουσίας τους, υπό τη σκέπη του Ιδρύματος Κ. Καραμανλή. Ίσα – ίσα που θα έχει ιδιαίτερη σημασία το -μεταξύ τους- κλίμα: Κυρίως αν ο Κώστας Καραμανλής κλείσει το μάτι… στον Κυριάκο.
Όπως αρκετό φως σε πολλά… πρόκειται να ρίξει το μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αρχής γενομένης της Δευτέρας (4/11) στη Θεσσαλονίκη, κατά την παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη».
Θα ακολουθήσει νέα παρέμβαση του Κ. Καραμανλή, στις 24 Νοεμβρίου, στην Πάτρα, όπου θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά: «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια».
Στις 8 Δεκεμβρίου, έχει κληθεί από τον Παγκαρπαθιακό Σύλλογο για να μιλήσει σε εκδήλωση με αφορμή την 80ή επέτειο της Απελευθέρωσης της Καρπάθου, χωρίς, πάντως, ακόμη να έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του.
Εκτός απροόπτου, ο Κώστας Καραμανλής, μέσα σε 40 μέρες έχει προγραμματίσει 3-4 επίσημες εμφανίσεις και αναμένεται να καταγράψει δύο ή τρεις δημόσιες παρεμβάσεις με ιδιαίτερο νόημα…
Μέσα σ’ αυτές τις 6 εβδομάδες, θα μας δείξει τη θεσμική -ή καυστική- στάση του για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και δη για τον ίδιον τον πρωθυπουργό, αλλά και το κατά πόσο έχει αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο επανόδου του στην Ηρώδου Αττικού. Αυτή τη φορά παραδίπλα από το Μέγαρο Μαξίμου.