Μετά τις εξελίξεις που έφερε η συνέντευξη Σαμαρά, ως γνωστόν, όλα τα φώτα είναι συγκεντρωμένα πάνω στον Κώστα Καραμανλή, σχετικά με το αν θα σχολιάσει τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και πως θα τοποθετηθεί για τα εθνικά ζητήματα.
Όπως είναι σε θέση να πληροφορείται ο Lone Reporter κατ’ αποκλειστικότητα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, πρόκειται με τον έναν ή άλλο τρόπο να πάρει θέση για όλα.
Κατ’ αρχάς φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει, όχι μόνο ότι δεν ενδιαφέρεται για τη μετοίκηση του στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και γιατί δεν τον ενδιαφέρει…
Επειδή είναι ευρέως γνωστό και παραδεκτό ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν αλλάζει απόψεις, πάντοτε τις έχει ζυγισμένες και αποκρυσταλλωμένες, ο πρώην πρωθυπουργός στον γράφοντα έχει εδώ και πάμπολλα χρόνια ξεκαθαρίσει τους λόγους: Κατ’ αρχάς, θεωρεί “διακοσμητικό” το ρόλο. Ο ίδιος ήθελε και προσπάθησε να δώσει ξανά περιεχόμενο στο θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως έχει το σύστημα σήμερα, η λειτουργία του ΠτΔ έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, παρά ουσιαστικό.
Ως εκ τούτου, ο Κώστας Καραμανλής, θέλει και παραμένει ενεργός πολίτης, αλλά και “θεσμικός πολιτικός”, ο οποίος επουδενί δεσμεύεται (ως μη συνταξιοδοτούμενος πολιτικά) πότε και πως θα εκφράζει τις απόψεις του.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επίλεξε να μείνει εκτός Βουλής, αλλά απολύτως ενεργός.
Κι έτσι, εκφράζεται όλο και πιο συχνά, πρωτίστως για τα εθνικά θέματα, κι όχι όμως μόνο για αυτά.
Δεύτερον, μετά την πρωθυπουργική θητεία του, έχοντας τεράστια πλέον εμπειρία -πολλοί τον εκτιμούν και για τη σοφία του στα πολιτικά και τα γεωπολιτικά-, πάντοτε τοποθετείται θεσμικά, έχοντας ως κύριο σκοπό το εθνικό συμφέρον, αλλά και το δημόσιο.
Εξάλλου, ανέκαθεν έδειχνε την αγάπη του για το έθνος και το λαό, όπως και το αντίστροφο: μια τεράστια κοινωνική βάση του επιστρέφει αυτή την αγάπη και την εκτίμηση, ειδικά για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και της ελληνικής κυριαρχίας.
Ως εκ τούτου, χωρίς να κάνει εκπτώσεις, αλλά και όπως πάντα, χωρίς ευθεία ακραίους χαρακτηρισμούς, πρόκειται να εκφράσει και πάλι σε όλους τους τόνους την ανησυχία του για την κυβερνητική πολιτική Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη στα ελληνοτουρκικά, δικαιολογώντας εμμέσως πλην σαφώς τις ανησυχίες Σαμαρά.
Επιπρόσθετα, θα αναφερθεί ξεκάθαρα και στην παραίτηση που εξαναγκάστηκε ο α’ διευθυντής του ΥΠΕΞ, επειδή αποκλείστηκε περιέργως αν όχι και υπόπτως από τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του στην Αθήνα, μιλώντας για μυστική διπλωματία και απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις στις συζητήσεις που διεξάγουν οι δύο πλευρές.
Επειδή όμως είναι Καραμανλής, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει και πως εκφράζεται σε συνδαιτημόνες του, ποτέ δεν επιλέγει να χαρακτηρίζει δημοσίως θεσμικά πρόσωπα ως “μειοδότες”, όχι γιατί κατ΄ ανάγκη δεν το πιστεύει, αλλά για να μη λειτουργεί φανατικά και διχαστικά στο λαό.
Από εκεί και πέρα, μέχρι την τελευταία στιγμή, εξετάζει το αν θα πει δημόσια την άποψή του: “Δεν διαγράφεις έναν πρώην πρωθυπουργό”!
Κάτι το οποίο εισήγαγε το 1998 ο ίδιος στην ουσία και τήρησε στο ακέραιο με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, παρά τις προκλήσεις και αφορμές, που ήταν αμέτρητες, κι ενίοτε ακραίες και επιζήμιες…
Κι αν όλα τα παραπάνω, πολιτικά και δημοσιογραφικά, δεν εκλαμβάνονται εξ ορισμού ως “λάδι στη φωτιά” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν ξέρω πως θα εκληφθούν η -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του LoneReporter.gr- τοποθετήσεις του για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια γύρω από την ενέργεια.
Όπως και τυχόν ευθείες αναφορές του υπέρ των επαναλαμβανόμενων “καυτών ερωτήσεων” στη Βουλή από δέκα και πλέον βουλευτές της ΝΔ (σ.σ.: συν του Μάριου Σαλμά) που άσκησαν και ασκούν δριμεία κριτική στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επέβαλλαν στην κυβέρνηση, τράπεζες και Fund, ενεργώντας κατάφορα σε βάρος του ελληνικού λαού, αγνοώντας ότι πρόκειται για τους μόχθους μιας ζωής ή και κάθε ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας.