Το Reuters αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εντοπίσει επανειλημμένα αποδείξεις που συνδέουν το Ιράν με δεκάδες απόπειρες δολοφονιών ή απαγωγών σε δυτικές χώρες από το 2020.
Ανάμεσα στις υποθέσεις αυτές περιλαμβάνεται και αυτή που αφορά την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα το εβραϊκό εστιατόριο στην περιοχή του Ψυρρή, το οποίο έγινε στόχος δύο αλλοδαπών που συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2023 ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου που ετοίμαζε επιθέσεις στη χώρα μας.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το Reuters, ένας Πακιστανός, ο Σαγιέντ Φακάρ Αμπάς, που διαμένει στο Ιράν, στρατολόγησε έναν παλιό γνωστό του, τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ, που ζούσε στην Ελλάδα, για να οργανώσει τρομοκρατικές επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους.
Τα έγγραφα που αναφέρονται στην έρευνα του πρακτορείου περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας των ελληνικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων και κρυπτογραφημένων συνομιλιών στο WhatsApp.
Η μυστική συνδρομή των ΗΠΑ και η συνεργασία ΕΥΠ – Mossad
Έτσι διαπιστώθηκε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση στο εβραϊκό κέντρο και το εστιατόριο στην Αθήνα ενορχηστρώθηκε από το Ιράν και -κατόπιν συνδρομής των ΗΠΑ προς την Μοσάντ και το Ισραήλ- επήλθε η αποτελεσματική συνεργασία της ΕΥΠ για την εξάρθρωση του εν λόγω τρομοκρατικού δικτύου που δρούσε στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία των αρχών δείχνουν πώς ο Αμπάς προετοίμαζε τον ελληνικό σύνδεσμό του, έναν συμπατριώτη του Πακιστανό ονόματι Σαγιέντ Ιρτάζα Χαϊντέρ, για την επίθεση, ανάμεσα σε γενικού περιεχομένου συζητήσεις για τη ζωή τους πίσω στην πατρίδα τους.
Ειδικότερα, σε ανταλλαγές μηνυμάτων στο WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη χρήση εκρηκτικών ή εμπρησμού στην επίθεση. Μάλιστα, προκύπτει και υπόσχεση αμοιβής ύψους 16.000 ευρώ για κάθε δολοφονία που θα πραγματοποιούνταν.
Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Χαϊντέρ και έναν άλλο Πακιστανό (πέρυσι) και ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που καθοδηγούνταν από το εξωτερικό και είχε ως στόχο να προκαλέσει «ανθρώπινες απώλειες».
Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ωστόσο αρνούνται ότι έχουν διαπράξει αδικήματα.
Ο Χαϊντέρ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη του, δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αθώος.
Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος Πακιστανός λέει στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς φωτογραφίες εκείνου του κτιρίου, αλλά καθυστέρησε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.
«Ήταν μόνο λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο δικηγόρος του, Ζαχαρίας Κεσσές, δήλωσε στο πρακτορείο ότι ο Χαϊντέρ «δεν συμμετείχε ποτέ ουσιαστικά» σε παράνομη δραστηριότητα.
Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σχεδιαζόμενης επίθεσης, ο Αμπάς, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Καταζητούμενος για φόνο στο Πακιστάν
Αξιωματούχος δε της πακιστανικής αστυνομίας δηλώνει ότι στην πατρίδα τους καταζητείται ως ύποπτος για φόνο.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική αστυνομία αρνήθηκε να μιλήσει στο Reuters σχετικά με την υπόθεση, εντούτοις η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών -η οποία βοήθησε στην ελληνική έρευνα- δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν, στο πλαίσιο ενός πολυεθνικού δικτύου που ως έδρα έχει την Ισλαμική Δημοκρατία.
Την υπόθεση ή άλλες δραστηριότητες της Μοσάντ, αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει και η ισραηλινή κυβέρνηση, την ίδια που το Ιράν αρνείται τους ισχυρισμούς της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών.
Ωστόσο, οι επιχειρησιακές τεχνικές δείχνουν να ταιριάζουν με μοτίβα που έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες υποθέσεις που εμφανίζονται ως τρομοκρατικές.
Ιρανικές συνωμοσίες επιθέσεων
Αυτά τα μοτίβα αφορούν το είδος του στόχου -Ισραηλινοί ή Εβραίοι πολίτες- και την επιλογή πληρωμένων δολοφόνων που δεν είναι Ιρανοί.
Σε τουλάχιστον δύο άλλες υποθέσεις της έρευνας του Reuters φέρονται να εμπλέκονται Πακιστανοί υπήκοοι.
Τουλάχιστον έξι από τις συνωμοσίες που κατέγραψε το Reuters στην Ευρώπη από το 2020 είχαν ισραηλινούς ή εβραϊκούς στόχους.
Το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου αναφέρει λεπτομέρειες για το πώς ξεκίνησε η επικοινωνία μεταξύ του Αμπάς, που βρισκόταν στο Ιράν, και του Χαϊντέρ που ζούσε στην Ελλάδα, ως μετανάστης χωρίς χαρτιά.
Το χρονικό της οργάνωσης του Δικτύου στην Ελλάδα
Ο Χαϊντέρ δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο τους γνωρίζονταν από την πατρίδα τους. Και οι δύο κατάγονται από την ίδια πόλη Αλιπούρ στην επαρχία Παντζάμπ, στο ανατολικό Πακιστάν. Και οι δύο είναι σιίτες μουσουλμάνοι.
Ο Χαϊντέρ σπούδασε μηχανικός στο Πακιστάν και έφτασε στην Ελλάδα το 2019, δήλωσε στο Reuters. Εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο όπου ζούσε σε μια πολυκατοικία με άλλους Πακιστανούς υπηκόους και δούλευε περιστασιακά σε ελαιώνες ή όπου αλλού έβρισκε μεροκάματο.
Ο Αμπάς εγκατέλειψε -επίσης- την πατρίδα του, όπου καταζητείται για την οργάνωση μιας απαγωγής και δολοφονίας τον Οκτώβριο του 2021, ενώ είναι πατέρας δύο παιδιών, αναγκάστηκε και διέφυγε, περνώντας οδικώς στο Ιράν – τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει.
Η στρατολόγηση Χαϊντέρ
Μέχρι τον Απρίλιο του 2022, οι δύο άνδρες επικοινωνούσαν μέσω WhatsApp, σύμφωνα με την κατάθεση του Χαϊντέρ στον ανακριτή, αλλά και τα μηνύματα που περιγράφονται λεπτομερώς σε νομικά έγγραφα. Η δε στρατολόγηση του ξεκίνησε μετά την άφιξη του Αμπάς στο Ιράν.
Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων στο WhatsApp (Νοέμβριος 2022), συζήτησαν για τους στόχους και τις μεθόδους θανατηφόρων επιθέσεων.
Ο Αμπάς είπε στον Χαϊντέρ να τονίζει σε οποιονδήποτε άλλον κατάφερνε να στρατολογήσει ότι η ομάδα ήταν διατεθειμένη να πληρώσει: «Η αμοιβή ανά κεφάλι είναι πέντε εκατομμύρια ρουπίες». Ήτοι, 15 – 16.000 ευρώ.
Οι άνδρες συζητούσαν συχνά για τα χρήματα. Ο Χαϊντέρ πίεζε τον Αμπάς να στείλει χρήματα, σύμφωνα με τις συνομιλίες στο WhatsApp.
Ο Αμπάς παραπονέθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι δεν μπορούσε να πληρώσει το νοίκι του, κι έπρεπε να δανειστεί μετρητά. «Όταν τελειώσει η δουλειά, δεν θα ξαναχρειαστούμε χρήματα για το υπόλοιπο της ζωής μας», έγραψε ο Αμπάς στον Χαϊντέρ τον ίδιο μήνα.
Μια σκηνοθετημένη δολοφονία
Καθώς το 2022 πλησίαζε στο τέλος του, ο Αμπάς πίεζε τον Χαϊντέρ να στείλει φωτογραφίες του Chabad στην Αθήνα (ένα διώροφο κτίριο όπου στεγάζεται το εβραϊκό κέντρο), και το οποίο διαθέτει χώρο προσευχής και εστιατόριο Kosher.
Ο Χαϊντέρ ζήτησε τη βοήθεια του τρίτου υπόπτου για να του παράσχει φωτογραφίες και βίντεο του κτιρίου τον Δεκέμβριο του 2022, όπως κατέθεσε ο άνδρας στον ανακριτή.
Ο τρίτος ύποπτος είπε -επίσης- στις αρχές ότι δεν γνώριζε ότι το κτίριο ήταν εβραϊκό κέντρο.
Ο τρίτος άνδρας είπε ότι μόνο αργότερα ο Χαϊντέρ μετέφερε την πρόταση του Αμπάς να πληρώσει για τις δολοφονίες, οπότε εκείνος αρνήθηκε αμέσως.
Στις αρχές Ιανουαρίου του 2023, ο Χαϊντέρ ταξίδεψε στην Αθήνα και κατέγραψε βίντεο από το Chabad της Αθήνας και τη γύρω περιοχή, όπως κατέθεσε.
Προωθώντας το υλικό στον Αμπάς, περιέγραψε την περιοχή ως γεμάτη καταστήματα και τουρίστες. Ο Αμπάς απάντησε λέγοντας «καλή δουλειά».
Ερασιτεχνικές μέθοδοι κατά καιρούς
Ο Χαϊντέρ φέρεται να σκηνοθέτησε μια ψεύτικη δολοφονία στην προσπάθειά του να ξεγελάσει τον Αμπάς και τα αφεντικά αυτού.
Συγκεκριμένα, ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, ο Χαϊντέρ έπεισε έναν άνδρα με καταγωγή από το Νεπάλ να παίξει το ρόλο του θύματος σε μια εικονική εκτέλεση, υποσχόμενος να τον πληρώσει 2.500 ευρώ, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Νεπαλέζου που περιλαμβάνεται στα έγγραφα. Ο Χαϊντέρ τον έντυσε με ρούχα λερωμένα με αίμα από σφαγμένη κατσίκα, και στη συνέχεια του είπε να ξαπλώσει στο πάτωμα και να κάνει τον νεκρό, ώστε να τον βιντεοσκοπήσει.
Ο Χαϊντέρ είπε στον ανακριτή ότι σκηνοθέτησε το τέχνασμα επειδή ο Αμπάς τον πίεζε να σκοτώσει ανθρώπους.
Μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2023, ο Αμπάς και ο Χαϊντέρ είχαν επικεντρωθεί στο εστιατόριο Chabad of Athens, υποστηρίζουν οι ερευνητές στα έγγραφα. Ο Αμπάς πρότεινε εμπρησμό.
- «Ό,τι μπορείτε, κάντε το γρήγορα, δεν θα μου δοθεί πολύς χρόνος», έγραψε ο Αμπάς στις 9 Ιανουαρίου.
- «Θα γίνει, το υπόσχομαι», απάντησε ο Χάιντερ.
Πως οι ελληνικές Αρχές έβαλαν τέλος στα σχέδιά τους
Ενεργώντας βάσει μιας πληροφορίας που έφτασε ανώνυμα (οι πληροφορίες του Lone Reporter λένε ότι η ανωνυμία είναι για την ασφάλεια του πληροφοριοδότη) η αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμα του Χαϊντέρ και τον συνέλαβε για κατοχή πλαστών εγγράφων ταυτότητας. Ο εισαγγελέας κατόπιν απήγγειλε κατηγορίες περί τρομοκρατίας.
Στην κατάθεσή του μετά τη σύλληψη, ο Χαϊντέρ περιέγραψε την ομάδα στην οποία τον στρατολόγησε ο Αμπάς ως μια μεγάλη οργάνωση με έδρα το Ιράν.
Καθώς περιμένει τη δίκη του, ο Χαϊντέρ λέει ότι εργάζεται σε δύο δουλειές στη Ζάκυνθο: ως υπάλληλος εστιατορίου και ως φύλακας ασφαλείας, ενώ πλέον δυσκολεύεται να κοιμηθεί.
Φοβάται για τη ζωή του
Την ώρα που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης στην Ελλάδα, ο ίδιος αναφέρει ότι ακόμα κι αν αθωωθεί, δεν μπορεί να επιστρέψει ποτέ στην πατρίδα του, επειδή φοβάται την τιμωρία από τον Αμπάς και τον κύκλο του.
«Φοβάμαι γιατί δεν ξέρω τι θα συμβεί εδώ, και δεν μπορώ να επιστρέψω στο Πακιστάν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Μοσάντ, που συνέδραμε τις ελληνικές αρχές, επιμένει πάντως να ισχυρίζεται ότι η επίθεση οργανώθηκε από το Ιράν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δυτικές χώρες.
Η δράση σε 33 επιθέσεις
Σύμφωνα με την επίμαχη αναλυτική έρευνα του Reuters, από το 2020 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 33 τέτοιες επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, για τις οποίες είτε οι τοπικές είτε οι Ισραηλινές Αρχές υποστηρίζουν ότι εμπλέκονται Ιρανοί πράκτορες ή ότι υπάρχει κάποιου άλλου είδους σχέση με την ισλαμική χώρα.
Οι στόχοι περιλαμβάνουν Iσραηλινούς πολίτες, εβραϊκούς οργανισμούς, καθώς και Ιρανούς αντιφρονούντες και προσωπικότητες που αντιτίθενται στο καθεστώς της Τεχεράνης.
Το Ιράν, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν εμπλέκεται σε δολοφονίες ή απαγωγές στη Δύση.