Πριν από λίγες ημέρες, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία απογείωσαν πολεμικά αεροσκάφη σε μια δραματική «αερομαχία» πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, μετά από μεγάλη αντιπαράθεση για ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου, το οποίο, οι πληροφορίες του Lone Reporter λένε ότι, αποτελεί μέρος του ρωσικού «σκιώδους στόλου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο πετρελαιοφόρο φέρεται να υπόκειται κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, η Ρωσία αντέδρασε επικίνδυνα-επιθετικά, συνοδεύοντας το επίμαχο δεξαμενόπλοιο (του «σκιώδους στόλου»;), μ’ ένα μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο παραβίασε τον εσθονικό εναέριο χώρο.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσχεσης του δεξαμενόπλοιου, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35 εμφανίστηκε στο σημείο, κι ενώ το πλοίο είχε ήδη ακινητοποιηθεί.
Το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος εισήλθε στον εσθονικό εναέριο χώρο κοντά στη Τζουμίντα, κάτι που μάλιστα έχουν επιβεβαιώσει οι εσθονικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να έχει σχέδιο πτήσης, ο αναμεταδότης του ήταν απενεργοποιημένος και ο πιλότος φέρεται να αγνόησε τις προσπάθειες επικοινωνίας μέσω ασυρμάτου.
Την ίδια ώρα, σμήνος F-16 της αεροπορικής δύναμης της Βαλτικής του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν από το Άμαρι για την αναγνώριση και απομάκρυνση του.
Το δε δεξαμενόπλοιο Green Admire ανήκει σε ελληνική εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη -συγκεκριμένα στον γιό του Δημήτρη Μελισσανίδη, Γιώργο Μελισσανίδη-, είχε ως τελικό προορισμό το Ρότερνταμ και ακινητοποιήθηκε από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.
Ειδικότερα, το εν λόγω πλοίο ανήκει στην εταιρεία Aegean Shipping Management με έδρα τον Πειραιά και είναι αγκυροβολημένο κοντά στο ρωσικό νησί Γκόγκλαντ.
Το ελληνόκτητο πλοίο λέγεται ότι μετέφερε 700.000 βαρέλια εσθονικού σχιστολιθικού πετρελαίου, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για άλλον προορισμό…
Η επίμαχη αντιπαράθεση Εσθονίας και Ρωσίας, πάντως, ξεκίνησε στις 13 Μαΐου, όταν η Εσθονία προσπάθησε να σταματήσει το χωρίς σημαία(;) δεξαμενόπλοιο, μεταφοράς αργού πετρελαίου.
Το δε Green Admire είναι Crude Oil Tanker, έχει μήκος 249,9 μέτρα και πλάτος 44 μέτρα, με ΙΜΟ 99271196, είναι πιστοποιημένο από τον Νηογνώμονα Bureau Veritas, ενώ ναυπηγήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στο ναυπηγείο Cosco Shipping Heavy Industry (Yangzhou) Co.
Το ελληνόκτητο πλοίο ακινητοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαΐου, έχοντας αναχωρήσει από λιμάνι της Εσθονίας.
Η Ρωσία, σύμφωνα με καταγραφές των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρχών, φέρεται να διαθέτει 500 σκάφη «σκιώδους στόλου» σε δράση.
Οι συμμαχικές χώρες, αν καταφέρουν να ελέγξουν αυτό τον σκιώδη στόλο, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξει τεράστιος αντίκτυπος στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται ότι αυτή η ναυτική διαδρομή, η οποία επιλέχθηκε για την ασφάλεια στη θάλασσα και δεν ευθυγραμμίζεται αυστηρά με τα εθνικά σύνορα, κι έχει καθιερωθεί μέσω αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας, Εσθονίας και Φινλανδίας.
Στο μεταξύ, σε μια σύντομη δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X, ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάργκους Τσάχκνα, σχολίασε: «Σήμερα, Κυριακή 18/5, η Ρωσία κατέλαβε το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Green Admire, καθώς χρησιμοποιούσε μια θαλάσσια διαδρομή που έχει συμφωνηθεί για να διέρχονται τα εμπορικά πλοία. Η Ρωσία, όμως, συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απρόβλεπτο τρόπο. Οι Σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ έχουν ενημερωθεί».
Ο δε Εσθονός Υπουργός Άμυνας, Χάνο Πέβκουρ, αποκάλυψε με τη σειρά του ότι πάνω από το 60% των ρωσικών μεταφορών πετρελαίου διέρχεται μέσω Βαλτικής Θάλασσας.